Güncel Sayı

Cilt: 15 Sayı: 2, 25.11.2024

Yıl: 2024

Araştırma

Prof. Dr. Coşkun POLAT ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Bilgi Güvenliği Yönetimi, Bilgi Sistemleri Eğitimi, E-Devlet, Bilgi Görselleştirme, Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları, Açık Erişim, Arşiv, Bilgi Arama Davranışı, Bilgi Çıkarımı, Bilgi Etkileşimi, Bilgi ve Bilgi Kaynaklarının Organizasyonu, Dijital Küratörlük ve Koruma, Dokümantasyon, İnformetrik, Kayıt Tutma Bilişimi, Kütüphane Çalışmaları, Sosyal ve Topluluk Bilişimi, Kütüphane ve Bilgi Çalışmaları (Diğer), Bilgi Alma ve Web Arama, Büyük Veri
Doç. Barış ÖZTUNA ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Sosyal Politika, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
Dr. Öğr. Üyesi Betül ÖZTOPRAK Çankırı Karatekin Üniversitesi
Türkiye Sahası Yeni Türk Edebiyatı
Prof. Dr. Selim CENGİZ KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Adli Muhasebe, Finansal Muhasebe, İç Denetim
Doç. Rıfat KARAKUŞ ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Finans ve Yatırım, Yatırımlar ve Portföy Yönetimi
Dr. Ebru DOĞRUÖZ ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED)'nin amacı, Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Eğitim, Sosyoloji, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset, İletişim, İlahiyat gibi sosyal bilimlere ait alanlarda hazırlanmış akademik araştırma makalelerin bilimsel bir çerçevede okuyucuya sunulmasını sağlamaktır.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED), Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün bir yayınıdır. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi yılda iki kez (Nisan, Kasım) yayımlanan hakemli bir dergidir. Dergimizde Edebiyat, Tarih, Coğrafya, İlahiyat, Eğitim, Sosyoloji, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset ve İletişim gibi sosyal bilimlere ait alanlarda hazırlanmış araştırma makalelerine yer verilecektir. SBED Sosyal Bilimler alanındaki her türlü çalışmayı kapsamaktadır. Dergide kuramsal ve analitik özgün çalışmalara yer verilmektedir. Dergiye sunulan bütün makaleler en az iki bağımsız hakem tarafından değerlendirilir. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi (SBED), çift kör değerlendirme ile yapılan uluslararası hakemli dergidir. Dergide, Türkçe ve İngilizce dilinde makaleler yayımlanmaktadır.



ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ (ÇAKÜ SBE DERGİSİ) YAZIM KURALLARI / YAZAR REHBERİ

TEMEL KURALLAR ve İLKELER
• ÇAKÜ SBE Dergisi Nisan ve Aralık aylarında olmak üzere yılda 2 sayı yayınlanmaktadır. Dergiye gönderilecek çalışmalarla ilgili temel bilgiler aşağıda verilmiştir.
• ÇAKÜ SBE Dergisi’ne gönderilen çalışmalar; Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Eğitim, Bilgi yönetimi, Sosyoloji, Felsefe, İktisat, İşletme, Siyaset, İletişim, İlahiyat gibi sosyal bilimlere ait alanlarda hazırlanmış akademik araştırma makalelerin bilimsel bir çerçevede okuyucuya sunulmuş olmalıdır.
• Yazarların çalışmalarını dergiye göndermeden önce ORCID numaralarını https://orcid.org/register adresinden almış olmaları gerekir.
• ÇAKÜ SBE Dergisi’ne gönderilen çalışmalar, Türkçe olmakla birlikte, gerekli ve uygun görüldüğü durumlarda İngilizce, Almanca, Fransızca ya da yayın kurulunun kararıyla yaygın kullanıma sahip olan bir dilde yapılan yayımlara da yer verilmesi mümkündür.
• Çalışmaların metin kısmı 4.000 sözcükten az, 15.000 sözcükten fazla olmamalıdır.
• Çalışmalardaki gönderme (atıf), kaynak gösterme ve kaynakça oluşturmada APA 6 (American Psychological Association) uyarlaması kullanılmalıdır. APA 6 kullanımında daha ayrıntılı bilgi için İpek Şencan ve Güleda Doğan’ın hazırladığı “Bilimsel Yayınlarda Kaynak Gösterme, Tablo ve Şekil Oluşturma Rehberi APA 6 Kuralları” adlı kitaba müracaat edilebilir. İncelemek için tıklayınız.
• Gönderilen tüm yazılar yazarlar tarafından iThenticate programı kullanılarak benzerlik kontrolüne tabi tutulmalı ve benzerlik raporu makaleyle birlikte dergi sistemine yüklenmelidir. Yazarlar öz-intihal dâhil, intihalden kesinlikle kaçınmalıdır. Kaynaklar bölümü dışında benzerlik raporu %12’i geçen sonuçların bulunduğu yazılar değerlendirmeye alınmaz.
• Çalışmaların aşağıda belirtilen Yazım Kuralları’na göre hazırlanması gerekir. Yazım kurallarına ve bölüm düzenleme ilkelerine uymayan çalışmalar değerlendirmeye alınmaz.
• Değerlendirme Süreci: Editörlerin şekil ön değerlendirmeye tabi tuttuğu yazılar içerik ve biçim bakımından incelenmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Ancak dergi editörlüğü ve yayın kurulu tarafından derginin amacı, kapsamı ve yazım kuralları doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda makale hakemlere gönderilmeden ya da sürecin herhangi bir aşamasında reddedilebilir. Hakemlerin kimlikleri hakkında yazarlara, gönderilen makalenin kime ait olduğu konusunda da hakemlere bilgi verilmez. Hakem raporları gizlidir. Olumlu rapor alamayan makaleler yayınlanmaz ve yazarına iade edilmez; bu konuda idarî ve adlî sorumluluk kabul edilmez. Revizyon (Minör veya Major) istenen yazılar, gerekli değişiklikler için yazar(lar)ına geri gönderilir. Düzeltilmiş metni belirtilen süre içerisinde dergiye ulaştırmak yazar(lar)ın sorumluluğundadır. Yayınlanan makalelerin her türlü telif hakkı Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine, hukuki ve bilimsel sorumlulukları ise yazar(lar)a aittir.


GENEL YAZIM KURALLARI
ÇAKÜ SBE Dergisi başvurularında aşağıdaki dosyalar sisteme yüklenmelidir. E-posta veya başka iletişim yolları ile herhangi bir dosya yükleme ya da başvuru yapılmamaktadır.
1. Kapak Dosyası
2. Kör hakemlik için tam metin
3. Etik Kurul Onay Dosyası
4. İntihal Raporu
5. Telif Hakkı Dosyası
6. Birden çok yazarı bulunun çalışmalar için her bir yazarın makaleye katkı oranını belirten form

Kapak Sayfası Dosyası
Gönderilen metinde kör hakemlik değerlendirmesi yapılacağı için yazar/lara ait hiçbir bilgi bulunmamalıdır. Bu bağlamda, yazar/lara ait bilgiler ayrı bir dosyada "Kapak Sayfası" olarak yer almalıdır. Kapak sayfasında aşağıdaki bilgiler yer almalıdır:
• Yazının başlığı (Türkçe/İngilizce),
• Yazar(lar)ın unvanı, ad-soyadı ve görev yaptığı kurum,
• Yazar/lar'dan bağlantı kurulabilecek olan kişinin (sorumlu yazarın) iiletişim bilgileri (e-posta adresi, yazışma adresi, telefon numarası, faks numarası, vb.)
• Tezden türetilmiş makaleler belirtilmelidir.
• Herhangi bir kurum ya da kişiden destek almış çalışmalarda bu durum belirtilmelidir.

ÇAKÜ SBE Dergisine gönderilecek çalışmalar aşağıdaki şablona uygun olarak hazırlanmış olmalıdır;
Tam Metin Dosyası
- Biçim ve Sayfa Ayarları
Bütün metinler; Times New Roman, 11 punto ile A4 kâğıdın tek yüzüne ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Paragraf/satır aralığı; Önce: 0 nk, Sonra: 6 nk olmalıdır.
Sayfa marjları: kenar boşlukları Üst 0,89 cm, Alt 2,5 cm, Sol 2 cm, Sağ 2 cm, Cilt payı 0 cm, Üst ve Alt Bilgiler: Üstbilgi 0,8 cm, Altbilgi 0,8 cm.
Metinler genellikle dergi şablonunda yer alan sayfa düzenlemesi dikkate alınarak ve konu ile araştırma yönteminin izin verdiği ölçüde öz olmalıdır.
Ana başlıklar kalın (bold), sola yaslı (girintisiz) ve yalnızca kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır. Alt başlıklar sola yaslı (girintisiz) ve yalnızca kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde (bold ve sola yazlı) yazılmalıdır. Ana ve alt başlıklar numaralandırılmamalıdır. Örnek gösterim aşağıdaki gibidir:
Giriş
Literatür Taraması
Araştırma Metodolojisi
Örnek Seçimi ve Veri Toplama
Değişkenler
Yöntem
Bulgular ve Tartışma
Sonuç
Kaynakça

Tarafsız bir değerlendirme yapılabilmesi için yazarlar, metinde veya başvuru dahilindeki deneysel test araçlarında kendilerini doğrudan veya dolaylı biçimde belli edecek şekilde davranmamalıdırlar.
Sayfa numaralandırması yapılmamalı ve yayınlanmış sayıların ilk sayfasında bulunan ÇAKÜ SBE Dergisi şablonu kullanılmaksızın çalışmalar MS Word kelime işlemci programında önerilen şablon çerçevesinde hazırlanmalıdır. (Dergi editörlüğü tarafından mizanpaj aşamasında eklenecektir.)

- Öz ve Giriş
Gönderilen makalede, Türkçe ve İngilizce başlık ile 150-200 kelimeyi geçmeyecek Türkçe özet (Öz) ve İngilizce Öz (Abstract), yer almalıdır. ("Özet" yerine, "Öz" kullanılmalıdır)
Özlerde; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerinin ayrı ayrı yer alması gerekmektedir (örnek şablon için, son sayıdaki makalelere bkz.).
Makalenin ilk sayfasında; Türkçe başlık, öz, anahtar sözcükler, diğer sayfada da İngilizce başlık, Abstract ve keywords yer almalıdır.

Öz (9 Punto, İtalik, Kalın)
Türkçe Ana Başlık, 12 Punto, Kalın, Sözcüklerin İlk Harfleri Büyük; Yazar Adı Soyadı (10 Punto ve Düz) (Tezden türetilen makaleler belirtilmelidir. Yazarın yazışma adresi (örnek; Prof. Dr., Çankırı Karatekin Üniversitesi, Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü, ……@......; Times New Roman, 12 punto; Paragraf/satır aralığı; Önce: 0 nk, Sonra: 0 nk olmalıdır.)
Özde aşağıdaki bölümler yer almalıdır;
Amaç: Makalenin öz (abstract) bölümü Times New Roman yazı tipinde, 9 punto ve iki yana yaslı ve italik olarak yazılmalıdır. Öz, en çok 300 sözcükten oluşmalıdır. Biçimlendirmeyi bozmadan bu kısmı silip yerine kendi özetinizi yazabilirsiniz. Amaç bölümünde, araştırmanın önemi ve amacına kısa ve öz bir şekilde değinilir.
Yöntem: Yöntem bölümü, araştırma sorusunu yanıtlamak için ne yapıldığını, nasıl yapıldığını ifade etmeli, deneysel tasarımı gerekçelendirmeli ve sonuçların nasıl analiz edildiğini açıklamalıdır.
Bulgular: Bulgular bölümü, uyguladığınız metodoloji sonucunda toplanan bilgilere dayanarak çalışmanızın bulgularını raporladığınız yerdir. Bulgular, önyargı veya yorumlama olmaksızın basitçe belirtmeli ve mantıksal bir sırayla düzenlenmelidir.
Sonuç: Araştırmanızın neden önemli olduğu ve kilit noktalarını içeren, araştırmanın amacına ulaşıp ulaşmadığının kısaca açıklandığı bölümdür.
Özgünlük: Çalışmanın bu konuda yeni ve özgün olan kısmı açıklanmalıdır.
Anahtar Sözcükler: Times New Roman yazı tipinde ve 9 punto büyüklüğünde, iki yana yaslı ve italik olarak yazılmalıdır. Her makalede en az 3 en fazla 5 anahtar sözcük bulunmalıdır. Belirlenen anahtar sözcükler virgül (,) ile birbirlerinden ayrılmalıdır. İlk anahtar sözcüğün ilk harfi büyük olmak üzere, özel isim dışındaki anahtar sözcükler küçük harf ile yazılmalıdır. En sona nokta işareti konulmalıdır.
İngilizce Ana Başlık, 12 Punto, Kalın;
Yazar Adı Soyadı (10 Punto ve italik, İngilizce olarak yazarın yazışma adresi.)
Keywords: Yukarıdaki anahtar sözcüklerin İngilizcesi eklenecektir.
Abstract: Yukarıdaki özün İngilizcesi eklenecektir.
Purpose:
Method:
Findings:
Implications:
Originality:
Keywords: anahtar sözcüklerin İngilizcesi eklenecektir.
- Giriş (Birinci Düzey Başlık) (11 Punto, Düz, Kalın)

- İkinci Düzey Başlıklar (11 Punto, Kalın, Düz)

- Üçüncü Düzey Başlıklar (11 Punto, Kalın, İtalik)
Hakemli makalelerde tüm ana ve alt başlıklar 11 punto büyüklüğünde yazılmalıdır. Birinci düzey başlıklar düz, kalın ve ilk harfler büyük, ikinci düzey başlıklar kalın, düz ve ilk harfler büyük yazılırken; üçüncü düzey başlıklar ise kalın, italik ve yalnızca ilk sözcüğün ilk harfi büyük olacak şekilde belirtilmelidir.
Başlıklardan sonraki ilk paragraf girintisiz yazılmalı, sonraki her paragraf 1 cm içeriden başlamalıdır.
Tüm makaleler A4 sayfa boyutunda hazırlanmalı, kenar boşlukları üst 0,89 – cm - alt 2,5 cm - sol 2 cm - sağ 2 cm olarak ayarlanmalıdır. Bunun yanında, metin içindeki tüm paragraflar MS Word programının paragraf (paragraph) özelliği kullanılarak önce (before) 0 nk, sonra (after) 6 nk ve “tek” satır aralığı verilerek yazılmalıdır. Makalenin içeriği, Times New Roman yazı tipinde ve 11 punto büyüklüğünde, iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Bölümler arasında birer satır boşluk bırakılmalıdır.

Tablo ve Şekiller
Tüm tablo ve şekillerin metin içinde açıklanmış olması önemlidir. Tablolar ve görseller, “Tablo”, “Şekil” veya “Görsel” ibaresi ile başlamalı ve numaralandırılarak devam etmelidir. Satır ve sütun sayısı fazla tablolar için okumayı kolaylaştırıcı gri renklendirme kullanılabilir. Oluşturulan tablo içerisindeki veriler 10 punto büyüklüğünde girilmelidir. SPSS çıktılarının doğrudan sunulmasından kaçınılmalıdır. Bir sayfayı aşan tablo, şekil ve görseller kaynakçadan sonra ek olarak verilmelidir. Yazıda yer alması istenilen görsel malzeme basım tekniklerine uygun olmalıdır. Gönderilen fotoğraflar “jpeg”, “tiff” ya da “png” uzantılı, çözünürlüğü en az 500 dpi olmalıdır.

Tablo ve Şekil Başlığı Örneği:

Tablo 1: Tablonun Başlığı (10 Punto, Düz)
Not: Tablo ve şekillere ait önemli notlar için, çizimin bir alt satırına girintisiz ve italik biçimde “Not” başlığı düşülür ve sonuna nokta koyulur. Devamında açıklamaya yer verilir. Bu bölüm 10 punto ile yazılmalıdır. Kaynak var ise burada belirtilmelidir.
Tablolardan sonraki paragraf 1 cm içeriden başlamalı ve yazıya normal makale düzeninde devam edilmelidir. Şekil ve resim yazıları ise 11 punto büyüklüğünde olmalı ve çizimin hemen altında yer almalıdır. Şekil ve resim numarası italik olarak yazılmalı, nokta koyulduktan sonra düz fontta şekil başlığına yer verilmelidir. Şekil yazısından sonra 6 nk satır aralığı bırakılarak normal makale düzeninde içeriğe devam edilebilir. Art arda verilen iki tablo veya şekil arasında bir satır boşluk bırakılmalıdır. Hakemli makalelerde şekil ve resim gösterimi için Şekil 1 örneği aşağıda verilmiştir.
Şekil 1: Şekil Başlığı (10 Punto, Düz)
Not: Tablo ve şekillere ait önemli notlar için, çizimin bir alt satırına girintisiz ve italik biçimde “Not” başlığı düşülür ve sonuna nokta koyulur. Devamında açıklamaya yer verilir. Bu bölüm 10 punto ile yazılmalıdır. Kaynak var ise burada belirtilmelidir.

- Kaynak Gösterme ve Kaynakça (11 Punto, Kalın)
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi APA 6 kaynak gösterme stilini kullanır. APA 6’ya göre örnek kaynakça oluşturma metin sonunda verilmektedir. Dipnotlar dâhil olmak üzere metin içinde yapılmış göndermelerin tamamı kaynakçada bulunmalıdır. Benzer şekilde kaynakçada bulunan her künye metin içinde anılmış olmalıdır.
Sonuç bölümünden sonra bir satır boşluk bırakılarak kaynakçaya yer verilmelidir. Bu bölüm 11 punto ile yazılmalı, referanslar A’dan Z’ye alfabetik sırada düzenlenmeli, referansların gösteriminde madde işareti kullanılmasından ve bağlantıların sonuna nokta konulmasından kaçınılmalıdır. Varsa DOI numarası tercih edilmelidir. Çok yazarlı çalışmaların kaynakça gösteriminde en fazla 20 yazara yer verilebilir. Kaynakça gösteriminde asılı girinti kullanılmalı, değer 1 cm olmalıdır. Aralık değeri, önce (before) 0 nk, sonra (after) değeri 6 nk ve “tek” satır aralığı seçilmelidir. Örnek kaynakça gösterimi aşağıda verilmiştir (Ayrıntılı kaynakça örnekleri için son sayıda yayınlanan makalelere bakz.).
Dergi Makaleleri
Basılı dergi makalesi: 1 yazarlı
[Metin içinde atıf: (Börü, 2019, s. 173)]
Börü, L. (2019). Adi konkordatoda alacaklıların alacaklarını bildirmesi. İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 10(1), 173. doi: 10.21492/inuhfd.560908
Basılı dergi makalesi: 2 yazarlı
[Metin içinde atıf: (Pekcanıtez ve Erdönmez, 2018, s. 172-174)]
Pekcanıtez, H. ve Erdönmez, G. (2018). 7101 Sayılı Kanunla yürürlüğe giren konkordato hükümlerinin değerlendirilmesi. Bankacılar Dergisi, 4(2), 172-174. Erişim adresi: https://www.tbb.org.tr/tr/bankacilik/ arastirma-ve-yayinlar /bankacilar-dergisi/43?year=2021(DOI numarası olmayan dergi makaleleri)
Basılı dergi makalesi: 3-6 yazarlı
[Metin içinde atıf: İlk atıf: (Hekler, Lambert, Leventhal, Levethal ve Contrada, 2008, ss. 392); Takip eden atıf: (Hekler ve diğerleri, 2008: 393)]
Hekler, E. B., Lambert, J., Leventhal, E., Levethal, H. ve Contrada R. J. (2008). Commonsense illness beliefs, adherence behaviors and hypertension control among African Americans. Journal of Behavioral Medicine, 31, 391-400. Erişim adresi: https://www.springer.com/ journal/10865
Kitap/lar
[Metin içinde atıf: (Akdeniz ve Kayıhan, 2019, s. 172)]
Akdeniz, M. ve Kayıhan, Ş. (2019). Konkordato hukuku. İstanbul: Umuttepe Yayınları.
Diğer kitap örnekleri;
Hançerlioğlu, O. (2000). Felsefe sözlüğü (Geliştirilmiş ve genişletilmiş yeni basım). İstanbul: Remzi Kitabevi. (Basılı danışma kaynağı)
Kurbanoğlu, S. S. (2004). Kaynak gösterme el kitabı. Ankara: Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği.
Kuo Hung, H. (Ed.). (2011). Digital libraries - Methods and applications. Erişim adresi: http://eric.ed.gov/ (Elektronik veri tabanlarından erişilen sınırlı erişimli kitap ya da monograf)
O’Keefe, E. (t.y.). Egoism & the crisis in Western values. Erişim adresi: http://www.onlineoriginals.com/showitem.asp?itemID=135 (Sadece elektronik sürümü olan kitap)
Polat, C. ve Cengiz, S. B. (2021). Enstitülerde tez hazırlama ilkeleri. B. S. Öztuna ve Ü. Karaarslan (Ed.), Tez hazırlama kılavuzu (s. 36-48) içinde. Erişim adresi: http://www.xxxxxxxxxxx (doi numarası olmayan kitap bölümü)
Schneider, R. (2013). Research data literacy. S. Kurbanoğlu ve diğerleri (Ed.), Communications in Computer and Information Science: Vol. 397. Worldwide Communalities and Challenges in Information Literacy Research and Practice (s. 134-140) içinde. Cham, İsviçre: Springer. doi:10.1007/978-3-319-03919-0 (Kitap formatında yayımlanan bildiriler)
Tonta, Y., Bitirim, Y. ve Sever, H. (2002). Türkçe arama motorlarında performans değerlendirme. Ankara: Total Bilişim. (Basılı kitap)
Tonta, Y., Bitirim, Y. ve Sever, H. (2002). Türkçe arama motorlarında performans değerlendirme. Ankara: Total Bilişim. [Adobe Acrobat Reader sürümü]. Erişim adresi: http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/yayinlar/tonta-bitirim-sever-arama-motorlari.pdf (Basılı kitabın elektronik sürümü)
Yazar, A. A. ve Yazar, B. B. (Yıl). Bölüm ya da giriş başlığı. A. Editör, B. Editör ve C. Editör (Ed.), Kitap başlığı (s. xxx-xxx) içinde. Yer: Yayıncı. (Basılı kitap içi bölüm)
Yazar, A. A. ve Yazar, B. B. (Yıl). Bölüm ya da giriş başlığı. A. Editör ve B. Editör (Ed.), Kitap başlığı (s. xxx-xxx) içinde. Erişim adresi: http://www.xxxxxxxxxxx (doi numarası olmayan kitap içi bölüm)
Yazar, A. A. ve Yazar, B. B. (Yıl). Bölüm ya da giriş başlığı. A. Editör, B. Editör ve C. Editör (Ed.), Kitap başlığı (s. xxx-xxx) içinde. doi:xxxxxxxxxxxx (doi numarası olan kitap içi bölüm)
Freud, S. (1953). The method of interpreting dreams: An analysis of a specimen dream. J. Strachey (Ed. ve Çev.), The standard edition of the complete psychological works of Sigmund Freud (Cilt 4, s. 96-121) içinde. Erişim adresi: http://books.google.com/books (Orijinal çalışma 1900 yılında yayımlanmıştır). (Yeniden yayımlanmış kitabın elektronik sürümü)
Tezler
Öztuna, B. (2013). Sosyal sigortalarda yeniden yapılanma ve kurumsal performansa etkisi (Yayımlanmamış doktora tezi/yüksek lisans tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir. (Herhangi bir veri tabanında ya da platformda yayımlanmamış tez)
Van Brunt, D. (1997). Networked consumer health information systems (Doktora tezi). ProQuest Dissertations and Theses veri tabanından erişildi. (UMI No. 9943436) (Ticari bir veri tabanında yer alan yüksek lisans ya da doktora tezi)
Yaylalı Yıldız, B. (2014). University campuses as places of potential publicness: Exploring the politicals, social and cultural practices in Ege University (Doktora tezi). Erişim adresi: http://library.iyte.edu.tr/tr/hizli-erisim/iyte-tez-portali (Kurumsal bir veri tabanında ya da Web’de yer alan yüksek lisans ya da doktora tezi)

Sonuç (11 Punto, Kalın)
Her makalede bir değerlendirme bölümü bulunması zorunludur. Çalışmanın amacına ulaşıp ulaşmadığı ile ilgili bilgi bu kısımda verilmelidir. Bu bölüm için “Sonuç ve Öneriler” gibi isimlendirmeler yapılabilir. Çalışmanın bulguları bu bölümde sunulmamalıdır. Ayrıca bu bölümde, özgünlük açısından alıntı ve aktarmaların kullanılmaması önerilir.

Dergiye gönderilecek makalelerde:
1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
2. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
3. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir. Bu bağlamda
* İnsan üzerinde yapılan çalışmalarda Helsinki Bildirgesine bağlı kalınmalıdır.
*Hayvanlar üzerinde yapılacak çalışmalarda “Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi”, “Avrupa Birliği Direktif ve Düzenlemeleri ve “Hayvan Hakları Kanununa” uygun hareket edilmelidir.
4. Olgu sunumlarında “Bilgilendirilmiş Gönüllü Olur Formu” belgesi düzenlenerek sisteme yüklenmelidir.
5. 6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
6.Etik Kurul İzni gerektirmeyen çalışmalar için Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Etik Kurulu İznine Gerek Olmadığına Dair Beyan Formu düzenlenip imzalanarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. https://dergipark.org.tr/ tr/download/journal-file/20556
7. Birden çok yazarı bulunun çalışmalar için her bir yazarın makaleye katkı oranını belirten form düzenlenip imzalanarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir. https://dergipark.org.tr/tr/ download/journal-file/20557

Etik Kurul Onayı Dosyası
2020 yılı başından itibaren gönderilen çalışmalarda uygulanmak üzere ULAKBIM, “sosyal bilimler dahil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için ve etik kurul kararı gerektiren klinik ve deneysel insan ve hayvanlar üzerindeki çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalı, bu onay makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir” kararı almıştır. Bu karar gereğince, ÇAKÜ SBE Dergisi’nde değerlendirilmek üzere makale gönderen yazarlarımızın, veri toplama araç ve yöntemleri ile ilgili gerekli makamlardan alınmış olan etik kurul kararına ilişkin karar onay numarasını içeren etik kurul onay belgelerine sisteme yüklemesi gerekmektedir. 2020 yılı öncesinde toplanmış veriler içeren ancak, sisteme 2020 yılı ve sonrasında yüklenen çalışmalar için geriye dönük etik kurul kararı alınamayacağından, veri toplama döneminin çalışma metninde belirtilmesi gerekmektedir.

İntihal Raporu Dosyası
ÇAKÜ SBE Dergisi intihale karşın “Sıfır Tolerans” politikasına sahiptir. Bunun için dergimize gönderilen çalışmalar için intihal tespiti iki aşamada gerçekleştirilmektedir. Öncelikle dergimize gönderilen çalışmalar intihali önleme aracı olan “iThenticate” ile kontrol edilip raporun sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Çalışmanın kabul edilmesi halinde hakemler tarafından intihal kontrolü yapılmaktadır. Bu aşamada intihal oranı yüksek olan çalışmalar yayına alınamayacaktır. (Benzerlik oranı %12'yi aşan makaleler değerlendirmeye alınmaz).

Telif Hakkı Devir Formu
Başvuru sırasında “Telif Hakkı Devir Forumu”’nu ıslak imzalayıp, tarattıktan sonra ayrı bir dosya olarak yüklemeniz gerekmektedir. https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20301 linkinden form temin edilebilir.

Çalışmanın değerlendirme süreci tamamlandıktan sonra her makalenin sonuna eklenmesi gereken bilgiler;
Örnek Atıf için: (Makalenize aşağıda gösterildiği şekilde atıf vermelisiniz)
Donbay, U. ve Odabaş, H. (2021). Akademisyenlerin bireysel kaynak yönetimi araçları farkındalıkları: Ordu Üniversitesi örneği. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 12(2), 348-389. doi: 10.54558/jiss.896950
Etik Beyanı: Bu çalışmanın tüm hazırlanma süreçlerinde etik kurallara uyulduğunu yazarlar beyan eder. Aksi bir durumun tespiti halinde Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisinin hiçbir sorumluluğu olmayıp, tüm sorumluluk çalışmanın yazarlarına aittir. İlgili çalışmada 07.01.20XX tarih ve 01 sayılı X Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları etik kurulundan gerekli izinler alınmıştır
Yazar Katkıları: “XXXX” başlıklı çalışmada yazar X, çalışmada …. bölümlerinde ve aşamalarında katkı sağlamıştır. Yazar Y, çalışmada ….. aşamalarında katkı sağlamıştır. 1. yazarın katkı oranı: %60, 2. yazarın katkı oranı: %40.
Çıkar Beyanı: Yazarlar arasında çıkar çatışması yoktur.


ETİK İLKELER

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine gönderilen makaleler öncelikle ön inceleme sürecinde yazım kuralları ve etik ilkelere bakımından tetkik edilir. Dergimizin yayın politikalarına uygun olduğu tespit edilen makaleler hakemlere yönlendirilir. Hakem sürecinde kör hakemlik kuralları uygulanır. Hakem değerlendirme raporlarında haklarında revizyon talep edilen makaleler revizyonların tamamlanması için yazarlara iletilir. Revizyon sonrası tekrar değerlendirmede bulunmak isteyen hakemlere makale gönderilir. Hakem değerlendirmelerin sonucunda en az iki hakem tarafından yayımlaması uygun görülen makaleler yayın sürecine dahil edilir. Hatırlatma: Değerlendirme Sürecinde; Editörlerin şekil ön değerlendirmeye tabi tuttuğu yazılar içerik ve biçim bakımından incelenmek üzere en az iki hakeme gönderilir. Ancak dergi editörlüğü veya yayın kurulu tarafından derginin amacı, kapsamı ve yazım kuralları doğrultusunda yapılan değerlendirme sonucunda makale hakemlere gönderilmeden ya da sürecin herhangi bir aşamasında reddedilebilir.

Yayın etiği;

Çankırı Karatekin Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir. Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır

Yazarlar;
o Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
o Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.
o Her ne kadar intihal taraması dergi tarafından yapılacaksa da akademik onursuzluk olan intihalin sonuçları tamamen yazara yönelecektir.
o Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir ve daha önce başka bir dergiye gönderilmiş olmamalıdır.
o Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır.
o Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
o Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
o Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
o Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.

Hakemler;
o Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.
o Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirmeyi yapmak için gereken uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik gizliliğine riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.
o Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
o Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin düşüncelerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.
o Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
o Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
o Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.

Editörler;
o Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.
o Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.
o Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
o Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
o Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
o Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
o Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.
Benzerlik Raporu / İntihal Taraması
Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan iThenticate veya Turnitin programı aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. İntihal tespit edilen çalışmalar Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Editörlüğü tarafından makale reddedilir. Yayımlanma talebiyle başvurulan her çalışma için benzerlik oranı raporu zorunludur. (Benzerlik oranı %12'yi aşanlar değerlendirmeye alınmaz).

Etik  Kurulu İzni;

ULAKBİM (TR Dizin) 2020 yılı ölçütlerine etik kurallarla ilgili bazı maddeler eklemiştir. Bu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir. Aday makaleleriniz lütfen bu maddelere göre düzenleyerek gönderiniz. Yazarlarımızın etik kurul onayı gerektiren çalışmalarında ilgili belgeleri temin etmesi ve çalışmalarıyla beraber sisteme yüklemesi gerekmektedir.

1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

2. Makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

3. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

4. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

5. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
* Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir




ÇAKÜ SBE DERGİSİ İLETİŞİM BİLGİLERİ
Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine makale katkısı sunmak isteyen araştırmacılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/jiss linkten ulaşabilirler. Ayrıca her türlü sorun ve bilgi paylaşımı için sbedergi@karatekin.edu.tr e-posta adresinden iletişime geçebilirler. Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü; Yeni Mahalle, 15 Temmuz Şehitler Bulvarı No:10 Enstitüler Binası 18200 Merkez / ÇANKIRI
e-posta : sbedergi@karatekin.edu.tr
Telefon numarası : 0 (376) 2189556 / 6330


YAYIN POLİTİKASI

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine gönderilen makaleler öncelikle ön inceleme sürecinde  yazım kuralları ve etik ilkelere bakımından tetkik edilir. Dergimizin yayın politikalarına uygun olduğu tespit edilen makaleler  hakemlere yönlendirilir.  Hakem  sürecinde kör hakemlik kuralları uygulanır. Hakem değerlendirme raporlarında haklarında revizyon talep edilen makaleler revizyonların tamamlanması için yazarlara iletilir. Revizyon sonrası tekrar değerlendirmede bulunmak isteyen hakemlere makale gönderilir. Hakem değerlendirmelerin sonucunda en az iki hakem tarafından yayımlaması uygun görülen makaleler yayın sürecine dahil edilir. 

YAYIN ETİĞİ
Çankırı Karatekin Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşımasını beklenmektedir.
Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır
Yazarlar
o Gönderilen makalenin akademik alanlara katkı sunacak nitelikte olması yazarın sorumluluğundadır.
o Çalışmaların özgün olması ve araştırmaya dayalı olması gerekmektedir.
o Her ne kadar intihal taraması dergi tarafından yapılacaksa da akademik onursuzluk olan intihalin sonuçları tamamen yazara yönelecektir.
o Makale aynı anda farklı dergilere gönderilmemelidir ve daha önce başka bir dergiye gönderilmiş olmamalıdır.
o Makalede ismi yazılacak olan diğer yazarların araştırmaya katkı sağladığından emin olunmalıdır.
o Akademik katkısı olmayan kişilerin ilave yazar olarak gösterilmesi veya katkı sırası gözetilmeksizin, unvan, yaş ve cinsiyet gibi bilimdışı ölçütlerle yazar sıralaması yapılması bilim etiğine aykırıdır.
o Dergiye makale gönderen yazarların derginin yayım ve yazım ilkelerini okuduğu ve kabul ettiği varsayılır ve yazarlar bu ilkelerde kendinden beklenenleri taahhüt etmiş sayılmaktadır.
o Atıflar ve kaynakça gösterimi eksiksiz olmalıdır.
o Yazarlar, Yükseköğretim Kurulu’nca da belirtilen Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ni dikkate almalıdır.

Hakemler
o Hakemler dergide yayımlanacak makalenin akademik kalitesinin en temel tespit edicisi olduklarının bilinciyle davranmalı ve akademik kaliteyi arttırma sorumluluğuyla değerlendirme yapmalıdır.
o Hakemler, yalnızca uygun bir değerlendirmeyi yapmak için gereken uzmanlığa sahip oldukları, kör hakemlik gizliliğine riayet edebilecekleri ve makaleye dair detayları her şekilde gizli tutabilecekleri makalelerin hakemliğini kabul etmelidirler.
o Makale inceleme süreci sonrasında da incelenen makaleye dair herhangi bir bilgi hiçbir şekilde başkalarıyla paylaşılmamalıdır.
o Hakemler, yalnızca makalelerin içeriğinin doğruluğunu ve akademik ölçütlere uygunluğunu değerlendirmelidir. Makalede ortaya konan düşüncelerin hakemin düşüncelerinden farklı olması değerlendirmeyi etkilememelidir.
o Hakem raporları objektif ve ölçülü olmalıdır. Hakaret içeren, küçümseyici ve itham edici ifadelerden kesinlikle kaçınılmalıdır.
o Hakemler, değerlendirme raporlarında yüzeysel ve muğlak ifadelerden kaçınmalıdır. Sonucu olumsuz olan değerlendirmelerde sonucun dayandığı eksik ve kusurlu hususlar somut bir şekilde gösterilmelidir.
o Hakemler, kendilerine tanınan süre içerisinde makaleleri değerlendirmelidir. Şayet değerlendirme yapmayacaklarsa, makul bir süre içerisinde dergiye bildirmelidirler.

Editörler
o Editörler, dergi politikasında belirtilen ilgili alanlara katkı sağlayacak makaleleri değerlendirme sürecine kabul etmelidir.
o Editörler, kabul veya ret edilen makaleler ile herhangi bir çıkar çatışması/ilişkisi içinde olmamalıdır.
o Editörler bir makaleyi kabul etmek ya da reddetmek için tüm sorumluluğa ve yetkiye sahiptir.
o Hakemlerin ve yazarların isimlerinin karşılıklı olarak gizli tutulması editörlerin sorumluluğudur.
o Yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin intihal taraması ve böylece akademik onursuzluğun önüne geçilmesi için editörler gerekli çabayı göstermelidir.
o Dergiye gönderilen makalelerin ön inceleme, hakemlik, düzenleme ve yayınlama süreçlerinin vaktinde ve sağlıklı bir şekilde tamamlanması editörlerin görevidir.
o Editörler dergiye makale kabul ederken akademik kaygı ve ölçütleri öncelemelidir.
Benzerlik Raporu / İntihal Taraması
Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi'ne yayınlanmak üzere gönderilen makaleler, ez iki hakem tarafından çift taraflı kör hakemlik değerlendirmesine tabi tutulur. Ayrıca intihal tespitinde kullanılan iThenticate veya Turnitin programı aracılığıyla makalelerin daha önce yayımlanmamış olduğu ve intihal içermediği teyit edilir. İntihal tespit edilen çalışmalar Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi Editörlüğü tarafından makale reddedilir. Yayımlanma talebiyle başvurulan her çalışma için benzerlik oranı raporu zorunludur. (Benzerlik oranı %12'yi aşanlar değerlendirmeye alınmaz).

ETİK KURULU İZNİ

ULAKBİM (TR Dizin) 2020 yılı ölçütlerine etik kurallarla ilgili bazı maddeler eklemiştir. Bu düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir. Aday makaleleriniz lütfen bu maddelere göre düzenleyerek gönderiniz. Yazarlarımızın etik kurul onayı gerektiren çalışmalarında ilgili belgeleri temin etmesi ve çalışmalarıyla beraber sisteme yüklemesi gerekmektedir.

1. Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

2. Makalelerde etik kurul izini ve/veya yasal/özel izin alınmasının gerekip gerekmediği belirtilmiş olmalıdır. Eğer bu izinlerin alınması gerekli ise, iznin hangi kurumdan, hangi tarihte ve hangi karar veya sayı numarası ile alındığı açıkça sunulmalıdır.

3. İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dâhil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanıldığı araştırmaları için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

4. Çalışma insan veya hayvan deneklerin kullanımını gerektiriyor ise çalışmanın uluslararası deklarasyon, kılavuz vb. uygun gerçekleştirildiği beyan edilmelidir.

5. İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.

6. Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar için “Etik Kurul İzni” gerekmektedir.
* Üniversite mensubu olmayan araştırmacılar da bölgelerinde bulunan Etik Kurul’lara başvurabilmektedir

ERİŞİM BİLGİLERİ

Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisine makale katkısı sunmak isteyen araştırmacılar https://dergipark.org.tr/tr/pub/jiss linkten ulaşabilirler. Ayrıca her türlü sorun ve bilgi paylaşımı için  sbedergi@karatekin.edu.tr mail adresinden iletişime geçebilirler. 

   Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Yeni Mahalle, 15 Temmuz Şehitler Bulvarı No:10 Enstitüler Binası 18200 Merkez / ÇANKIRI

sbedergi@karatekin.edu.tr

 0 (376) 2189556 / 6330



Makale gönderme, makale işlemleri ve yayın için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Türkçe ve İngilizce tam metinlere İnternet erişimi ücretsizdir.